Велосипед как медитация

Цель жизни быть счастливым.

«Чи траплялося вам сісти на велосипед і, почавши крутити педалі, відчути, що ваші дії вже не залежать від вашої волі, а всі думки „поставлені на паузу“? В дзені це називається повною присутністю. І зловити цей стан допоможе велосипед.

Роз’їжджаючи на велосипеді, ви відчуваєте єдність і з залізним конем, і з навколишнім світом, і з усім тим, що відбувається. Розум звільняється від усього зайвого і токсичного: він стає спокійним і порожнім, як ясне блакитне небо. Ось чому велосипедисти часто посміхаються. Всі думки, уявлення про світ, погляди, категорії, оцінки — розчиняються або, принаймні, „заморожуються“, поки ноги крутять педалі.

Коли ви на сідлі, в свідомість проникають нові ідеї. Вони були там весь час, але уявний погляд проходив повз них. Якщо ви їдете не у взуттєвій коробці автомобіля, виглядаючи з крихітних отворів, а на велосипеді — ви дуже близькі до дзен.»

© Хуан Карлос Креймер, «Дзен і велосипед. Велопрогулянка як вид медитації»

Велосипед — це не просто транспорт, завдяки якому ви доберетеся в потрібне місце, а заодно потренуєте ноги. Це корисний гаджет, який допоможе вам досягти усвідомленості і помедитувати. Адже коли ви їдете на велосипеді, то відчуваєте почуття, близьке до медитації. Не помічали?

Ритмічний рух ніг, плавне дихання, енергія, яка виходить від усього вашого тіла, зосередженість — все це нагадує той стан, якого можна досягнути сидячи зі схрещеними ногами.

Для початку, зосередьтеся на якомусь одному аспекті своєї манери їзди на велосипеді, і тоді всі частини тіла поступово вирівняються. Наприклад, якщо ви сконцентруєтеся на диханні, то помітите, що свідомість рухається через тіло з більшою легкістю, попереджає про будь-який неприродний рух і вказує на деякі труднощі, яких ви в іншому випадку не помітили б. Якщо ви, зосередившись на русі ніг і педалей, почнете розуміти, які м’язи працюють неправильно, і намагатиметеся усунути помилки, то дізнаєтеся і про зусилля інших м’язів, які не допомагають рухатися вперед і тільки даремно стомлюють вас. Ідеального способу їздити на велосипеді немає, але є такий, який краще впишеться в вашу особисту, природну манеру їзди і менше заважатиме відповідним діям. Ледь натиснувши на педалі і почавши рухатися, ви входите в стан, в якому повністю все усвідомлюєте, і водночас відчуваєте саму дія, що вас несе. Тіло і розум перестають бути двома сутностями, що йдуть різними шляхами. Якщо їх як і раніше двоє, можна сказати, що кожен усвідомлює іншого. По правді кажучи, вони все ж єдині і взаємопов’язані багато тісніше, ніж розум може помислити або тіло сприйняти. Немає слів, щоб описати цю єдність. Рухаючись на велосипеді шляхом дзену, ви не думаєте про те, що робитимете, коли доберетеся до місця призначення. Про те, які ви щасливі, що вас зараз не тиснуть в автобусі, як сардину в банці. Тепер, коли ви крутите педалі, думати або турбуватися про щось ще, про те, що ви повинні робити, або могли робити, або могли б зробити, — це втеча від справжнього моменту. Марна трата енергії.

Незабаром після того, як ви поїдете і розум займеться діалогом ніг з педалями, думки, як правило, зникають, розум розслабляється, а велосипед перетворюється на щось більше, ніж суму його частин.

Яким ще чином велосипед може дозволити жити щасливим і здоровим життям:

Заряджає енергією

Велосипедисти насправді заряджаються більшою енергією, ніж деякі інші спортсмени. У дослідженні 2008-го року, дослідники виявили, що шість тижнів тренувань на велосипеді з низькою і помірною інтенсивністю зменшили почуття хронічної втоми і підвищило рівень енергії.

Заспокоює розум

«За останні два роки ми провели масштабне дослідження, спостерігаючи за аеробними вправами та медитацією», — говорить Альдерман. Досліджувані суб′єкти робили комбінацію медитації та фізичної вправи у вигляді обертів на стаціонарному велотренажері з подальшою короткою сесією медитації. Після цього Альдерман та його команда проводили аналіз впливу на їх психічне самопочуття.

Результати були саме такі, яких він очікував: досліджувані суб′єкти змінювались з клінічного на неклінічний рівень депресії. «Це велично, — каже Альдерман, — і це сталося всього за вісім тижнів».

Інстинкт самозбереження

Завзяті велосипедисти наважуються на далекі пробіги, вони вичавлюють максимум з фізичних і психічних можливостей. Вони терплять пекучі промені сонця, пориви вітру або хвилі злив. Але, незважаючи на ці ризики, велосипедисти не ігнорують запобіжних заходів і не забувають про безпеку.

Ось чому, коли справа доходить до безпеки, шолом і якість велосипеда мають вирішальне значення. Триразовий переможець «Тур Каліфорнії» і призер «Тур де Франс» Леві Лефаймер в інтерв’ю Huffington Post сказав: «Шолом на сьогоднішній день є найбільш критичною частиною екіпірування, і всі велосипедні шоломи проходять одні й ті ж тести безпеки».

Самодостатність

Забудьте про те, щоб покладатися на інших. Ви можете сподіватися тільки на себе і свій велосипед. Ви і водій, і пасажир водночас. Велосипедисти привчаються до самостійності у міру накопичення досвіду і стажу. Це має свої переваги й в повсякденному житті. Не залежати від зовнішніх обставин — одна з складових щастя.

Підбирайте велосипед на свій смак в залежності від необхідних цілей. Велосипед — це завжди дещо більше, ніж засіб пересування, це ще може стати вашою зоною комфорту і дзеном.

 

Джерела: Хуан Карлос Креймер, «Дзен і велосипед. Велопрогулянка як вид медитації», givzdorov.com.


Комментарии